We werken hybride. Thuis, op kantoor, bij de klant of zelfs vanuit het buitenland, want de term ‘workation’ doet zijn intrede. Maar als we altijd en overal kunnen werken, is het dan ook altijd even veilig? Het antwoord is nee. Neem daarom het securitybeleid van de organisatie opnieuw onder de loep én zorg ervoor dat uw mensen zich bewust zijn -én blijven- van alle risico’s. Want die zijn er. Altijd.
Er is veel mogelijk als het gaat om ICT-security, maar helaas komen niet alle oplossingen de werkbaarheid ten goede. Er ontstaat een spanningsveld tussen flexibiliteit, efficiëntie, werknemerstevredenheid én security. Hoe creëert u dan een balans?
Het is noodzakelijk om securitymaatregelen te treffen, maar deze mogen niet ten koste van de productiviteit van uw medewerkers gaan. Dat kost de organisatie namelijk geld en vergroot het risico dat mensen zelf manieren bedenken om de beveiliging te omzeilen. En op het moment dat u de controle verliest, wordt uw organisatie alleen maar een groter doelwit voor cybercriminelen. Wat is dan de juiste balans tussen veiligheid en werkbaarheid? Ons antwoord: voor iedere organisatie is deze balans weer anders. Helaas kunnen we u daar geen kant-en-klare oplossing voor geven. Maar er zijn natuurlijk wel een paar basisvoorwaarden.
Om een balans te realiseren tussen werkbaarheid en veiligheid, is het belangrijk om rekening te houden met alle facetten rondom de werkplek. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsprocessen, applicaties, maar vergeet ook de wensen van uw medewerkers niet. Breng in kaart hoe de gewenste ICT-architectuur eruitziet, wat de mogelijke toegangsniveaus zijn en zorg ervoor dat werkplekken centraal beheerd kunnen worden. Want door uit te gaan van de specifieke bedrijfssituatie, is het mogelijk om medewerkers de vrijheid te bieden die zij graag willen én tegelijkertijd hun veiligheid te waarborgen.
Breng ook de voor- en nadelen in kaart. Wat betekenen de verschillende security-oplossingen voor de organisatie? Vergeet daarbij ook de wensen van uw medewerkers niet. Vaak horen we dat men goed beveiligd wil zijn, maar daar geen goed beeld bij heeft. Kiest u bijvoorbeeld voor multifactorauthenticatie, betekent dat ook een extra handeling voor de eindgebruiker. Een gevolg van de extra security dus. Vraag uzelf daarom af of u én uw medewerkers hiertoe bereid zijn. Wegen de voordelen tegen de nadelen op én de extra kosten die gemaakt worden? Een hoop vragen, waarmee uw ICT-partner u kan helpen.
Bent u benieuwd naar wat de juiste balans is voor uw organisatie? Hoe u veilig én hybride werkt? Wij denken graag met u mee. Samen kijken we welke security-oplossing het beste bij uw organisatie past. Neem hier vrijblijvend contact met ons op.